image_intro_alt

Bydgoszcz. Groźby karalne na wiecu. M. Wysocki – nie ma zgody, J. Szopiński pisze do marszałek Sejmu

W sobotę, 29 stycznia br. na Starym Rynku w Bydgoszczy zorganizowany został wiec, którego uczestnicy grozili śmiercią parlamentarzystom, którzy zagłosują za projektem ustawy „Lex Kaczyński” ws. przeciwdziałania skutkom pandemii. Organizatorem wiecu była osoba znana policji i prokuraturze z wcześniejszych wystąpień antysemickich i antyszczepionkowskich.

Wielu polityków i parlamentarzystów  wyraziło swoje oburzenie, ale zwłaszcza ci z szeregów PiS zastanawiają się nad skierowaniem zawiadomienia do prokuratury, tłumacząc to niepotrzebnym nagłaśnianiem słów nienawiści. Zawiadomienia zaś wg. ustaleń wyborcza.pl skierowali poseł Paweł Olszewski z PO i radny Robert Landowski z KO, Karol Słowiński – lider bydgoskiego KOD.

Zawiadomienie do prokuratury złożył także Michał Wysocki współprzewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Bydgoszczy. – Nie ma mojej zgody na szerzenie nienawiści w Bydgoszczy. Chcę, aby miasto było bezpieczne, przyjazne i wolne od nacjonalizmu. Sobotnia manifestacja, podczas której nawoływano do zabójstw oraz przemocy, nigdy nie powinna się odbyć. Nie możemy przyzwalać na mowę nienawiści ani w Bydgoszczy, ani w żadnym innym miejscu w Polsce. Trzeba natomiast organizować kampanie społeczne, a także szkolenia i treningi na temat  szkodliwości mowy nienawiści.

Dodajmy, że wiec ochraniany był przez policję. Wieczorem dopiero - jak poinformowały media - organizator wiecu, Wojciech O. został zatrzymany.

Z datą 31 stycznia br. poseł lewicy Jan Szopiński skierował list do marszałek Sejmu Elżbiety Witek, informując o incydencie w Bydgoszczy i wzywając do zbadania czy organizator wiecu nie wypełnił znamion czynu z art.224 kk, który penalizuje wywieranie bezprawnego wpływu na czynności funkcjonariuszy państwowych.

A oto tekst pisma do marszałek Sejmu RP:

szopinskim do witek

Czytaj więcej: „Groźby śmierci na wiecu w Bydgoszczy. Prokuratura otrzymuje kolejne zawiadomienia” Agata Szczygielska- Jakubowska,  Małgorzata Czajkowska z 31 stycznia 2022 r.

Nagranie YT

Opr. nim, 31 stycznia 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!