Krzysztof Gawkowski w Bydgoszczy o lewicowej „Koalicji za życiem”

Podczas konferencji prasowej w Bydgoszczy, poseł Krzysztof Gawkowski wraz z  działaczami Nowej Lewicy przybliżył regionalnym mediom koncepcję zgłoszoną podczas Konwencji Nowej Lewicy 29  stycznia br. w Warszawie.

Wówczas to liderzy Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty i Robert Biedroń zaapelowali do całej demokratycznej opozycji, by stworzyć „Koalicję za życiem”.

(…) Zjednoczmy się na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa Polek i Polaków. Stwórzmy wspólnie ponad podziałami, koalicje za życiem. (…) stańmy w jednym rzędzie i razem z organizacjami pozarządowymi, ze związkami zawodowymi i wszystkimi ludźmi dobrej woli – wprowadźmy ustawę zaproponowana przez lewice dotyczącą obowiązkowych szczepień. To już nie jest walka polityczna, To jest walka o życie Polek i Polaków – apelowali.

Apel ten powtórzył Krzysztof Gawkowski, kierując go do lokalnych parlamentarzystów i zachęcając do podpisania wspólnego stanowiska wspierającego stosowanie covidowych paszportów, rozwiniecie form ochrony zdrowia dla tych, którzy przechorowali covid oraz zachęcanie do obowiązkowych (ale nie przymusowych) szczepień, które wg ludzi nauki najbardziej chronią przed ciężkim przebiegiem zachorowań na covid-19.

Poseł K. Gawkowski zapowiedział także skierowanie pisma do wojewody kujawsko-pomorskiego o specjalne objęcie wsparciem oddziałów onkologicznych w regionalnych szpitalach, gdyż to ci pacjenci najbardziej cierpią na wyłączaniu lóżek z ich oddziałów dla chorych na covid-19.

W konferencji, obok posła, wiceprzewodniczącego Rady Krajowej,  Nową Lewicę reprezentowali – Ewa Sypniewska – wiceprzewodnicząca Rady Wojewódzkiej, dyrektorka biura poselskiego, Michał Wysocki – współprzewodniczący Rady Miejskiej w Bydgoszczy, Magdalena Durczak i Monika Pociot –  członkinie Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy.

Obejrzyj filmik z konwencji Nowej Lewicy z apelem o utworzenie „Koalicja za życiem” TUTAJ

Zobacz relację z konferencji w „Zbliżeniach” TVP3 Bydgoszcz   TUTAJ

opr. nim, 4 lutego 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!